Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ: ΑΘΩΟΙ Ή ΕΝΟΧΟΙ;

Με τον όρο Δίκη των έξι έχει καταγραφεί στην ελληνική ιστορία η δίκη ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου στο οποίο παραπέμφθηκαν από την επαναστατική επιτροπή για να τιμωρηθούν οι θεωρούμενοι ως υπεύθυνοι για τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας, κοινώς για την Μικρασιατική καταστροφή: Γεώργιος Χατζανέστης, διοικητής της στρατιάς της Μικράς Ασίας, Δημήτριος Γούναρης, πρώην πρωθυπουργός, Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος και πρώην υπουργός, Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος και πρώην υπουργός, Νικόλαος Στράτος, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής, υπουργοί επί των στρατιωτικών και οικονομικών στην κυβέρνηση Γούναρη αντίστοιχα.
Αν και οι κατηγορούμενοι ήταν οκτώ, η ονομασία «δίκη των έξι» δόθηκε λόγω των έξι εκτελέσεων που τελικώς αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια σχεδόν ημέρα στο Γουδί, 15 Νοεμβρίου 1922 . Το περιστατικό αυτό αποτελεί την κορύφωση αλλά και τον επίλογο του Εθνικού Διχασμού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η παρακάτω είδηση:
"Με... διαφορετικό μελάνι έγραψε ο Αρειος Πάγος την Ιστορία, κρίνοντας ότι οι έξι που είχαν κηρυχθεί ένοχοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή και είχαν εκτελεστεί στο Γουδί τον Νοέμβριο του 1922, είναι αθώοι.
Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, με πλειοψηφία 3 ψήφων έναντι 2, έκανε δεκτή την αίτηση του εγγονού του εκτελεσθέντα πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη για επανάληψη της δίκης, ακύρωσε την απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου που τους καταδίκασε, ενώ υιοθέτησε την άποψη ότι υπάρχουν νέα στοιχεία που συνηγορούν στην αθώωσή τους.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, τα νέα στοιχεία προκύπτουν από ένα τηλεγράφημα του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το οποίο ζητούσε τη ματαίωση της εκτέλεσης και μία ομιλία του στη Βουλή, με την οποία δήλωνε ότι οι έξι δεν ήταν προδότες. "    megatv, 20-10-2010
Το θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές. Μπορεί να γίνει αναψηλάφηση μιας δίκης μετά από τόσα χρόνια; Ακόμη και αν δεν μπορεί να γίνει αναψηλάφηση μήπως, αν υπάρχουν καινούρια στοιχεία, πρέπει να εξετάσουμε και πάλι τα ιστορικά γεγονότα; Μπορεί μια δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε ενδεχόμενη αναθεώρηση της ιστορίας; Ποιό ήταν το πολιτικό κλίμα της εποχής; Τι διδάγματα συνάγονται για σήμερα;   Μπορούμε να δούμε με ψύχραιμη ματιά σήμερα τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο ελληνισμός στη νεότερη εποχή;
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4600509

1 σχόλια:

Μichael Protopapadakis είπε...

Αναψηλάφηση μπορεί να γίνει όταν το ζητήσει ένας που έχει κατα;δικασθεί, ή συγγενείς του μέχρι Β'βαθμού (εγγόνια). Έτσι ορίζεται περιθώριο χρόνου δύο γενεών.
Τα ιστορικά γεγονότα δεν έχουν σχέση με το άν ένας πολίτης που καταδικάσθηκε, ΄΄ηταν στην πραγματικότητα αθώος (δεν υπήρξε δόλος, που να προκάλεσε τα οποιαδήποτε ιστορικά γεγομότα)
Το αν μια δικαστική απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση της Ιστορίας εξαρτάται από το πώς θα κρίνουν οι Ιστορικοί μια τέτοια απόφαση.
Μ. Πρωτοπαπαδάκης mapro76@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου