Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

   
  Κάθε εκπαιδευτικός  συχνά θέτει στον εαυτό και στις συζητήσεις με τους συναδέλφους του ερωτήματα όπως:
-Πώς θα κινητοποιήσω ακόμα και τους αδύναμους μαθητές /τριες , ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης;
-Πώς θα τους ξαφνιάζω  με διαφορετικές προσεγγίσεις της διδακτέας ύλης;
-Πώς θα τους βοηθήσω να αγαπήσουν το γραπτό λόγο ως μέσο έκφρασης των σκέψεων και των συναισθημάτων τους;
     Έτσι ,λοιπόν, στα πλαίσια αυτού του προβληματισμού αλλά και της αναζήτησης  παράλληλα μιας «ανοιχτής» μορφής επικοινωνίας με τη λογοτεχνία αφιερώθηκε μία ώρα στη δημιουργική γραφή στο τμήμα Β1.
    Αρχικά δόθηκε στους μαθητές /τριες  η εισαγωγή μίας φανταστικής ιστορίας του Ροντάρι , την οποία έπρεπε να συνεχίσουν επιστρατεύοντας τη φαντασία τους με τον περιορισμό η ιστορία τους να έχει αρχή ,μέση και τέλος. Μπορούσαν να δουλέψουν ατομικά ή ομαδικά.
   Και πράγματι, για μία ώρα όλοι τους έγραφαν ακατάπαυστα ακόμη και κείνοι/ες που αρχικά στάθηκαν επιφυλακτικοί/ες , γιατί θεώρησαν ότι δε θα μπορούσαν να γράψουν μια δικιά τους ιστορία .Τελικά και κείνοι /ες μάλλον παρασυρμένοι από το γενικό κλίμα ενθουσιασμού της τάξης ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και  τα κατάφεραν .
   Έτσι η παραγωγή γραπτού λόγου έγινε ένα παιχνίδι για τους μαθητές /τριες , ένα παιχνίδι δημιουργικό όπου η φαντασία είχε τον πρώτο λόγο , ένα παιχνίδι ομαδικό – ακόμα και κείνοι που δούλεψαν μόνοι τους συζητούσαν με τους άλλους , έπαιρναν και έδιναν ιδέες – ένα παιχνίδι γλώσσας ,όπου οι μαθητές έπρεπε να ακολουθήσουν χωρίς να τους αναγκάσει κανείς τους «κανόνες» της αφήγησης.
    Η προσπάθεια αυτή ,λοιπόν ,που ξεκινήσαμε δειλά-δειλά στο Β1 σε συνδυασμό με την προαιρετική ανάγνωση και παρουσίαση από τους μαθητές/τριες λογοτεχνικών βιβλίων  που οι ίδιοι επέλεξαν πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στη φιλαναγνωσία, θα αναπτύξει την ικανότητα έκφρασης , θα ενισχύσει τη φαντασία  και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση των μαθητών/ τριων καθώς γίνονται και οι ίδιοι/ες δημιουργοί και μάλιστα διασκεδάζοντας.
   Μπορείτε στη συνέχεια να διαβάσετε μερικές από τις ιστορίες των παιδιών.
                            Μασμανίδου Αλεξία

Οι μαθητές γράφουν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου