Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Οι μαθητές γράφουν


   Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και στα πλαίσια του μαθήματος των νεοελληνικών  κειμένων  της  Β΄ Γυμνασίου  προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε την τάξη μας  σε εργαστήρι δημιουργικής γραφής.
   Οι δυσκολίες ήταν πολλές αλλά κάθε αρχή και δύσκολη.
   Έγινε προσπάθεια και σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο οι μαθητές-τριες   και  των  τριών  τμημάτων  να γράψουν ένα δικό τους κείμενο με αφορμή τη διδασκαλία του ποιήματος του Ζακ Πρεβέρ «Βγαίνοντας από το σχολειό» . Συγκεκριμένα, αφού ολοκληρώθηκε η διδασκαλία του ποιήματος και οι μαθητές -τριες γνώρισαν τα χαρακτηριστικά της υπερρεαλιστικής γραφής, κλήθηκαν να παρουσιάσουν το δικό τους  φανταστικό ταξίδι  , κατά  προτίμηση  με τη μορφή ενός ποιήματος  , σε υπερρεαλιστική γραφή. Κάποιοι  μαθητές  θεώρησαν  πιο  εύκολο  να  συντάξουν  ένα  πεζό  κείμενο , υιοθετώντας  βέβαια  τα  χαρακτηριστικά  του  υπερρεαλιστικού  ποιητικού  λόγου .
    Έγινε   επίσης  προσπάθεια - σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο- σε δύο τμήματα   της Β΄ τάξης  να  γράψουν  ένα  δικό  τους  κείμενο  με  αφορμή  τη  διδασκαλία   του διηγήματος του Αντον Τσέχωφ «Ένας αριθμός». Η άβουλη στάση της δεσποινίδας Ιουλίας , της ηρωίδας του Τσέχωφ, που την οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική εκμετάλλευσή της, προκάλεσε το ενδιαφέρον των παιδιών και έντονη συζήτηση για την εκμετάλλευση της σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας και όχι μόνο. Έτσι κάποιοι μαθητές ξανάγραψαν με το δικό  τους τρόπο την ίδια ιστορία, έγραψαν δηλαδή μια διαλογική σκηνή , όπου ένας εργοδότης σήμερα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια υπάλληλό του και στη συνέχεια τη δραματοποίησαν μέσα στην τάξη.
    Κάποιες από τις εργασίες των παιδιών μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.
Μασμανίδου Αλεξία


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου