Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Εργασίες στη Γλώσσα και στη λογοτεχνία

      

     Με τους μαθητές της Β΄ τάξης προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τις έννοιες Φιλία και Εκπαίδευση στα πλαίσια της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας και της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έτσι μελετήσαμε τόσο τα κείμενα της τρίτης και της τέταρτης ενότητας του σχολικού εγχειριδίου της γλώσσας, όσο και το απόσπασμα «ο μικρός πρίγκιπας και τα τριαντάφυλλα» από τον «Μικρό πρίγκιπα» του Αντουάν ντε σεντ Εξυπερύ και το διήγημα «Να’ σαι καλά δάσκαλε» του Γ. Ιωάννου από το σχολικό εγχειρίδιο των κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας. Παράλληλα όμως διαβάσαμε κι άλλα κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων σχετικά με τις παραπάνω θεματικές ενότητες.
   Συγκεκριμένα ,διαβάσαμε τον υπέροχο «Ύμνο της Αγάπης» του Αποστόλου Παύλου, «Το ποίημα στους φίλους» του Χόρχε Λουίς Μπόρχες και ένα απόσπασμα από τον «Προφητικό» του Χαλίλ Γκιμπράν. Η μαθήτρια του Β2 Σεβαστή Κ. διάβασε και μας παρουσίασε το «Μικρό πρίγκιπα». Ετοίμασε μάλιστα και ένα σχετικό power point που θα αναρτηθεί στη συνέχεια.
  Επίσης ,προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τον κόσμο της εκπαίδευσης με τη ματιά της «Αστραδενής» της Ευγενίας Φακίνου, θυμηθήκαμε τις «Αναμνήσεις της Κωνσταντίνας» της Άλκης Ζέη από το βιβλίο «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» και την «Νέα Παιδαγωγική» του Καζαντζάκη. Διαβάσαμε αποσπάσματα από το μυθιστόρημα της Κατίνας Παπά «Σ’ ένα γυμνάσιο θηλέων», το διήγημα «Μετρημένα καρύδια» του Γ. Ιωάννου, και γνωρίσαμε τον μικρό Αλιόσα, τον ήρωα της «Μαθητικής περιπέτειας» του Τσέχωφ που τον ταλαιπωρούν τα αρχαία ελληνικά. Το διήγημα «Όταν ήμουν δάσκαλος» του Ιωάννη Κονδυλάκη μας γνώρισε δύο «χαρακτήρες» δασκάλων, διαφορετικών μεταξύ τους, τον Γιώργη, νεοδιόριστος, προοδευτικός μα αδαής και ανεύθυνος και τον «Μπάρκα», παλιός στην εκπαίδευση, αγχωτικός και αυστηρός. Τέλος ,αναγνώσαμε το ποίημα «Στό φίλο που πάει για δάσκαλος»  του Nτίνου Χριστιανόπουλου.
    Η μαθήτρια του Β3 Αγγελική Σπ. διάβασε και μας παρουσίασε την «Αστραδενή» ,ενώ η Σεβαστή Κ., ο Κωνσταντίνος Γκρ., ο Θοδωρής Θ. και ο Βασίλης Αβρ. του Β2 διάβασαν τη συλλογή διηγημάτων «Όταν ήμουν δάσκαλος» και μας είπαν λίγα λόγια γι’ αυτήν.
  Ανεξάρτητα από τις δύο παραπάνω  θεματικές ενότητες οι μαθητές Χρήστος Μ. ,Νίκος Μπ. και Βάιος Τζ.  ετοίμασαν σε αρχείο ppt την παρουσίαση του βιβλίου του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» την οποία και θα δείτε στη συνέχεια.
  Ευχαριστώ όλα τα παιδιά για τη συνεργασία τους.
Μασμανίδου Αλεξία

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου