Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Με διάβασες; Χάρισέ με!"
Λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και με σύνθημα το "Με διάβασες; Χάρισέ με!", προσκαλέσαμε τoυς μαθητές/τριες να χαρίσουν στη βιβλιοθήκη του σχολείου όσα βιβλία είχαν στο σπίτι και δεν τα ήθελαν πια ή τους είχαν αρέσει πολύ και ήθελαν να τα μοιραστούν με τους συμμαθητές τους. Ο σκοπός της εκδήλωσης διττός: η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας από τη μια και ο εμπλουτισμός της δανειστικής σχολικής βιβλιοθήκης με νέα βιβλία από την άλλη.
Η Αλεξάνδρα ,μαθήτρια της πρώτης τάξης, έφτιαξε την αφίσα της εκδήλωσης.

 
Πρώτα από όλα στήθηκε ο πάγκος με τα βιβλία. Εκεί αραδιάστηκαν προτεινόμενα βιβλία από τη βιβλιοθήκη του σχολείου, που μπορούσαν οι μαθητές και μαθήτριες να δανειστούν εκείνη τη στιγμή. Βιβλία κλασικά αλλά και καινούρια, βιβλία που είχαν συζητηθεί στην τάξη και τους κινούσαν το ενδιαφέρον ή βιβλία άγνωστα και συναρπαστικά.

Σε μία άλλη γωνιά του διαδρόμου στήθηκε ένα ταμπλό με πληροφορίες για βιβλία που είχαμε δουλέψει με τα παιδιά μέσα στην τάξη στα πλαίσια της διδασκαλίας της λογοτεχνίας Ήταν τόσα πολλά που έφτιαξαν μια χιονοστιβάδα από βιβλία...
Το ταμπλό φτιάχτηκε ως εξής: πήραμε ένα φελιζόλ από αυτά που χρησιμοποιούνται για μόνωση στα σπίτια και το τυλίξαμε με μπλε χαρτί του μέτρου. Στην αριστερή γωνία κολλήσαμε χαρτί του μέτρου λευκό που κόψαμε σε σχήμα βουνοπλαγιάς. Εκεί γράψαμε με μαρκαδόρο τη φράση "Μια χιονοστιβάδα από βιβλία". Τα εξώφυλλα των βιβλίων είχαν εκτυπωθεί και μαζί μία σύντομη περίληψη της υπόθεσης... Τα πιάσαμε με πινέζες εδώ κι εκεί. Ανάμεσά τους κολλήσαμε χιονοστιβάδες φτιαγμένες από λευκό χαρτί.
 
Το ταμπλό τοποθετήθηκε επάνω σε έναν ξύλινο πάγκο. Για τη διακόσμησή του φτιάξαμε το banner "Reading is fun".
Όσα παιδιά χάριζαν βιβλία στο σχολείο έπαιρναν κι ένα συμβολικό δωράκι. Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από σελιδοδείκτες..ποντικάκια- σελιδοδείκτες από μαλλί πλεξίματος και άλλοι με αποσπάσματα από γνωστά βιβλία σε σχήμα πάπυρου, εκτυπωμένοι σε χρωματιστό χαρτί και πλαστικοποιημένοι.

Στην είσοδο του σχολείου ένα ακόμη ταμπλό, λευκό αυτή τη φορά, προέτρεπε τους μαθητές να γράψουν ευχές για τα Χριστούγεννα σε αυτοκόλλητα χαρτάκια (post- it). Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν και γρήγορα το ταμπλό γέμισε ευχές και χρώματα!
 
Με τη σειρά μου εύχομαι κι εγώ σε όλους σας καλή χρονιά κι ευτυχισμένη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου